ikon
ALTERNAT.HU 1.3    Firefoxra hangolva
"Isten semmibl teremtette a vilgot, de ez meg is ltszik rajta."
Vissza a Retardolgia menpontra

Egy rendszergazda naplja

HTF

9:05 Megrkezs a munkba. Kv, jsgolvass.

9:20 Hv a szmlzsi osztly, hogy nem tudnak rkapcsoldni az Accounting szerverre. A 112-es szm vlaszommal reagltam: "Hm, nlam pedig mkdik." Mg egy keveset morogtam a telefonba, aztn javasoltam, hogy indtsk jra a szmtgpet, s prbljanak jra rkapcsoldni a szerverre. Kzben az UPS-bl kihztam a kvfzt, s visszanyomtam az Accouunting szerver zsinrjt. A szmlzk nem sokkal ksbb hvtak, hogy minden rendben van. Mi lenne ezekkel nlklem?

10:20 Hvott a tehn a merketingrl, hogy nem mkdik a modemje. Mondtam, hogy kapcsolom a specialistnkat a kommunikcira, s tkapcsoltam a karbantartkhoz. Ezzel a modern irodatechnikval egy csom munkt meg lehet sprolni!

10:50 Beugrott hozzm a fnk. A felhasznlk segtse lltlag nagyon gyenge. Megkrdeztem, ki panaszkodott. Termszetesen a marketing. A fnk azt mondta, meg fogja oldani a problmt, bejelentette, hogy a nap maradk rszben mr nem jn vissza a munkba, s elment fallabdzni.

11:05 Ez a htf mindig nagyon nehz. Bertam a knyvbe: diszkek vsrlsa, s bementem a vrosba.

16:20 Visszatrs a vsrlsrl. Megnztem az zenetrgztt - res. Lehet hogy azrt, mert elfelejtettem bekapcsolni.

16:25 Lelps.


KEDD

9:10 Megint megllt nlam a fnk, s t akarta venni a tehn panaszait a marketingrl. Megmutattam neki az j, Hot Amanda nev kpernyvdmet. Nagyon tetszett a fnknek, megkrt r, hogy jtsszam fel neki. Mikzben tadtam a diszket, megkrdeztem, hogy fogja megoldani az ellenem irnyul panaszokat. Azt mondta, ltja, hogy egyedl nem tudok megbirkzni a feladatokkal, s felvesz mellm egy msik embert.

9:50 Eljutottam a DOOM2 8-as szintjre.

10:25 Hvott a termelsi igazgat szaktancsadja. Azt akarta tudni, hogyan kell az Excelben grafikont rajzolni. Mondtam, hogy az ilyen specilis feladatokra van kln tancsadnk, s tkapcsoltam a karbantartkhoz. Mg j, hogy ilyen modern telefonjaink vannak.

11:00 Jtt a karbantart. Azt mondta, hogy mostanban mindenfle rdekes dolgokkal keresik meg t telefonon. Mondtam, hogy betantom t, ha egy rt ott l a telefonnl. Belement.

11:05 Elmentem ebdre.

14:00 Megjttem az ebdrl. A karbantart kitartan lt a telefonnl. Mondta, hogy prszor csengett a telefon, de ezeket mind lekapcsolta a fthz. Ez a fick tnyleg tud!

14:10 Elkezdtem Gyurit - gy hvjk a karbantartt - betantani. A Doom 2-vel kezdtk. Ez a Gyuri fantasztikus tanulkony! Msfl ra utn mr el tudott kapni! Azt hiszem, ez a pali mg sokra fogja vinni.

16:00 Gyurinak lejrt a munkaideje, gyhogy abbahagytuk a Doomot. Nekem mg maradt 1 rm. Gondolkodtam, mit kellene csinlnom, s eszembe jutott az elz napi problma az Accounting szerverrel. Kiprbltam, hogy mkdik-e a kapcsolja. Prszor ki- s bekapcsoltam. Mkdtt.

16:30 Irny haza.


SZERDA

8:30 A fnk betartotta az grett: hozott egy segtsget, valami Jancsit. Megmutattam neki a helyisget a szerverekkel, s adtam neki egy sajt szmtgpet, amin gyakorolhat. Egy kicsit ugyan tiltakozott, hogy csak egy XT-t kapott, de biztostottam rla, hogy a Windows simn elmegy rajta. Megltja, hogy mg a monokrm monitorja sem lesz akadly.

9:00 Jancsi szmtgpe befejezte a bootolst. Jancsi rdekldtt, hogyan tud felkapcsoldni a hlzatra. Adtam neki felhasznlnevet, a jelsz hosszt pedig minimlisan 32 betre lltottam be, hadd tanuljon gpelni.

9:15 Hvtak a szmlzsrl, hogy kellene nekik egy j felhasznli nv. Mondtam, hogy ehhez egy nyomtatvnyt kell kitltenik, amit al kell rnia az osztly vezetjnek, az sszes tbbi vezet beosztsnak, raktrosnak s igazgatnak. Kicsit csodlkoztak, de nekem mindegy volt, mert letettem.

10:05 Hvott valami Bea a szmlzsrl, hogy kellene neki jelsz a hlzatra. A hangja alapjn 20-22 ves lehetett. Megkrdeztem a nevt, a szletsnapjt, csaldi llapott s a cmt. Eltalltam. A csaj 20 ves s szabad. Mondtam neki, hogy a jelszt este szemlyesen kzbestem.

11:05 Jancsi vgre beindtotta az XT-jt s valami munkt krt. Elkldtem cigirt, hadd tanuljon a fiatal.

11:20 Jancsi meghozta a cigit. Odaadtam neki az AS-400 rendszer lerst, s odaltettem a telefonhoz, hogy prblja ki magt a gyakorlatban is. Utna elmentem ebdre.

16:00 Visszatrs az ebdrl. Jancsi mr hrom rja prblta beindtani az Accountig szervert. Jl letoltam, s elkldtem cigirt. Aztn csatlakoztattam a hlzati kbelt a szerverre. A TV kpe egy kicsit romlott ugyan, de mgiscsak a munka az els.

16:10 A szemlyzetis titkrn a szerette volna tudni, hogyan lehet indtani a helyesrs-ellenrzst. Javasoltam a Ctrl-Alt-Del rvidtst. Megksznte s letette a telefont.

16:30 A WC-ben elkaptam a Jancsit, hogy az jsgban az llshirdetseket olvassa. Egsz jl sikerlt a napom. Indultam haza.


CSTRTK

8:30 Megint megjelent a fnk. Remlem, nem akarja ezt minden reggel megismtelni! Ht mg a mai jsgot is alig rkeztem tolvasni! Most ppen j hrt hozott - Jancsi nem jn tbbet. Ht igen, manapsg nem knny olyan embert tallni, amelyik r valamit! - mondtam. Meg persze hlye lennk megosztani ezt a j kis meleg helyet valakivel!

8:55 Valaki hv a logisztikrl, hogy nem tud kezetes betket rni. Megkrdeztem, milyen csip van a videokrtyjn. Nem tudta. Azt vlaszoltam, elszr is jjjn tisztba a sajt szmtgpe paramtereivel, aztn hvjon.

9:15 jra hvott az a fick a logisztikrl. Megtudta, hogy a videokrtya csipjnek semmi kze sincs a fontokhoz. Vlaszoltam, hogy n nem a videokrtyt, hanem a grafikus krtyt krdeztem. Elnzst krt, meggrte hogy kiderti, s letette.

9:30 A gyrtstl reklamltak, a szmlkon az kezetes betk helyett ms karakterek jelennek meg. Ez mr a msodik eset volt a fontokkal, meggrtem nekik, hogy valamit csinlok. Rvid gondolkods utn gy dntttem, hogy kzpontilag az sszes szvegsablont tlltom. Fehr bett fehr alapra, a fontot pedig Windingsre, a biztonsg kedvrt.

10:00 A Doom 9. szintjnl bekopogott hozzm a Gyuri. Megkrdezte, nincs-e kedvem elmenni ebdre. Elgondoltam, mennyi hlye krds vr mg rm a fontokkal kapcsolatban, s inkbb Gyurival tartottam.


PNTEK

8:00 Visszatrs az ebdrl.

8:25 Valami szerencstlen a tervezsrl elfelejtette a jelszjt, s tlem krt segtsget. Javasoltam, hasznlja az FDISK nev procedrt, ami ppen a jelsz visszalltsban segt. A szerencstlen megksznte s letette. Uramisten, az ilyen embereknek is van vlasztjoguk?

8:35 Megint hvott a tervezsrl. A jelszproblma megoldva, de helyette lett egy msik: indts utn a gp azt rja ki, hogy "No system disk or disk error". Megnyugtattam, hogy nem tehet semmirl, ez hardware problma, valsznleg j szmtgpre lesz szksge.

9:15 Gond van! Az a vesztes, akit tegnap porig alztam a Doomban, a fnk volt. Berontott hozzm az irodba, s nem reaglt az j Obsession nev kpernyvdmre sem. Htftl ki vagyok rgva.

10:00 Azt csinlom, amit tegnapeltt Jancsi, az llshirdetseket olvasom. Egyprat fel is hvtam. A hvsok kztti sznetben a makrkat lltgatom t Delete Document parancsra. J rendszerhttr nlkl semmire se mennnek a cgek!

11:15 Szereztem j helyet. Ugyanilyen funkci, mint amilyen itt volt. Kikapcsolom a vrusirtt, bcszul rengedem a vrusgyjtemnyemet a hlzatra, sszecsomagolom a kis kvscsszmet. Viszlt!Vissza a Retardolgia menpontra