ikon
ALTERNAT.HU 1.3    Firefoxra hangolva
"A nagykp az ember, aki azt hiszi, hogy szebb s okosabb nlam."
Vissza a Retardolgia menpontra

rpi kalandjai 3

Nyr. Nyarals. A budapestiek tudjk, milyen rzs megszabadulni a Rkczi ton araszol 7-es busz heringkonzerv-feelingjtl, s a metrn a lbadra lp \"fokhagymt-reggeliztem-plinkval\"-tpus emberektl. Ilyenkor az ember lazt, s nha krsgeket csinl. rpi persze, a szoksosnl is nagyobbakat.

Az volt a gond, nem volt aut (az ezercsi ugye megreccsent elz nyron). Sebaj, nagypapi (rpi) szvesen odaadja az ezerves Varnyt. Megy? Megy, csak nincs mszakija, de ha lejttk rte Balatonra, vihetitek, a faluban, kertek alatt lehet vele menni. Ez rpinl soha nem volt akadly, gyhogy irny a plyaudvar.

Reggel 8-ra volt megbeszlve a tallka, annak ellenre, hogy a vonat csak 1 rval ksbb indult. Azrt kellett ilyen korn, mert majd \"Becserksznk egy-kt vadat, hogy ne legyen olyan unalmas az t. Majd rpi bcsi megtant a fortlyokra.\" Megemltettem, hogy ksznm, boldogulok egyedl is, de persze flslegesen. \"Nyr van, apm, rted? Ilyenkor nincs ciczs.\" (Ksbb kiderlt, hogy azrt kellett korn kimenni, mert ment volna t hozz az aktulis bartnje reggel...)

Ez az induls eltti napon trtnt, s ismerve rpit, nem sok jra szmtottam msnap, de meggrte, hogy kivtelesen normlis lesz. Persze n rtem oda elbb, s vrtam. Az jrt a fejemben, hogy lehet, hogy mgsem lesz semmi gond rpival, tanult az elmlt nyr hlyesgeibl, s normlis lesz tnyleg. Alapveten azrt rendes gyerek, csak ht kicsit hlye.

Na, idig jutottam rpi tmjnezsvel, amikor ezt hallom (reszels hang): \"Gyernk Jan, meg tudod csinlni. Mondjad neki a ribogzisat.\" Ez meg mi lehet? Odaballagok a lepcshz, ahonnan leltni az aluljrhoz (a fedetlenhez, a Dli eltt), s mit ltok? Termszetesen rpit, ahogy rhg, kt torzonborz fickt, s elg szp tmeget krlttk. (rpi a vonaton meslte el, hogy a nagypapnak sznt plinkba fogadott kt szerencstlen csvessel, hogy nem tudjak elmondani hrom egyms utni nnek, hogy \"Pici, parnyi dezoxiribonukleinsav-darabka vagyok, de te hvhatsz gnnek.\").

Amikor odartem, ezt lttam: rpi rhg, az egyik torzonborz odalp egy kzpkor nhz, s elkezdi, hogy \"Kicsi ribogzi vagyok, hvj' gnek\". A nn ltszik, hogy egy szt sem rt az egszbl, s riadt szemekkel keresi a menekls tjt. A csves ll eltte, s nz rpira, hogy jl csinlta-e. De kegyetlen, s int, hogy nem j, gyernk a kvetkezhz. Kzben persze rhg, az iditja. Ezen elmulatott volna egy darabig, ha nem ciblom el onnan. A csveseknek odaadta a plinkt, s mentnk jegyet venni.

J nagy a sor, vrhatunk. Azaz vrhatnnk, ha rpi nem lenne rpi. Elvesz egy paprlapot, s tcsrtet a tmegen: \"Elnzst, szabad lesz. Itt dolgozom. Ksznm.\", s odafurakszik a pnztrhoz. \"Cskolom, Marika, meghoztam az j krdvet, tessk kitlteni, viszem fel az irodba.\", ordtja, hogy mindenki hallja, majd suttogva: \"Kt dikot krek, Kilinig.\" A pnztros nz r nagy szemmel, s kiszl j hangosan: \"Hova kri a kt dikot?\". rpi prbl gy nzni, mint Garfield, amikor megeszi Jon kajjt, s mosolyogva magyarz a tmegnek: \"Ez a Marika, milyen vicces asszony!\" - \"Kilinig\" - suttogja. Az emberek rhgnek, mert mindenki hallotta a pnztrost, de gy ltszik, j kedvk van, mert nem verik meg. Megsztuk.

A vonaton nem sok minden trtnt, attl eltekintve, hogy rpi szba elegyedett egy regasszonnyal, akirl kiderlt, hogy most megy vissza a falujba, ahonnan 74 vig ki sem mozdult. \"Nem tetszett soha vonatun lni?\" - \"Nem, a menyem hozott fel Pestre kocsival.\" rpinak majdnem sikerlt rdumlnia, hogy hzza meg a vszfket, mert rosszul van. Szerencsre az utasok nem engedtk. Megrkeztnk.

rpi els dolga volt (az elfogyasztott jelents srmennyisg hatsra), hogy teli torokbl elkezdett ordtani kifel a vonatablakbl: \"Megjttnk, reszkess Balaton!\". Kt rendr stlt a peronon, akik erre rgtn megfordultak, s mregettk rpit. Szerencsre az egyikk rdija megszlalt, s elsiettek. Pechemre rpi meg utnuk kiablt: \"Megijedtetek, mi?\" (Remltem, hogy mr nem halljk, de mint ksbb megtudtuk, hallottk.)

Szltam rpinak, hogy kne szerezni egy veg plinkt a nagyapjnak, ha mar meggrte cserbe a kocsirt, mert a mink ottmaradt a csveseknl. rpi szerint nem j a bolti plinka, mert az reg csak hzit iszik, de nem baj, mert egy ismerse otthon csinl plinkt, majd tle szerznk. Elmentnk hozz, de kiderlt, hogy nincs plinka, ellenben kaptunk egy veg 96%-os etilalkoholt. \"Nem baj\" - mondta rpi - \"majd rakunk bele fszert, s olyan lesz, mint a vodka, nagyfater gysem tudja, mi az.\" Na, ennek fnyben vettnk egy zacsk st, s beleszrtunk egy csomt az alkoholba. rpi egy kicsit lenttt belle, s felengedte vzzel, hogy mgse legyen olyan ers. (Egy liter alkoholba kt ujjnyi vizet.)

Elmentnk a nagyszlkhz. \"rpikm!\" - puszi-puszi, elkerl a \"vodka\". \"Na, nagyfater, ilyet mg nem ittl, ez szibriai vodka, az elvtrsaktl hozattam kln neked.\" - \"H', dehogynem ittam n mn, rpikam.\" Hopp! Most mi lesz? \", nagyfater, vatosan, mert ez nagyon ers, ez nem sima vodka.\" - \"Ugyan, rpikm, egy vodka nem lehet olyan ers, mint az n hzi szilvm.\", s meghzta az veget. n kszlk r, hogy kiugrik a szeme, s kikpi a protkt, de csak megrzza a fejt. \"Hinnye, a keservit, ennek aztn van huzatja.\" - mondja, s mg egyet kortyol! Kimegy pohrrt, hogy igyunk mi is a megrkezsre. n prblok tiltakozni, de rpi szerint innunk kell, mert klnben megsrtdik, s nincs aut.

Visszajn az reg, tlt, egszsgnkre. n bedntm a szmba, de nem nyelem le (nem vszes, csak mintha olvadt acllal blgetnk). rpi lenyeli hsiesen. Elvrsdik, knnybe lbad a szeme, de prblja tartani magt. Amikor a nagyapja jat tlt, n kikpm az egszet a hervadoz szobaplma cserepbe, annak mr gyis annyi-alapon. jabb kr utn rpi mr csak prs szemekkel nz maga el. Tolem a szerencstlen plma jabb adagot kap. Prblom felhozni az aut-tmt, de a nagypapi jabb krt tlt. rpi matt rszeg, n pedig nem tudom kikpni, mert a nagyapja engem nz. \"Aztn, fiam, te hova valsi vagy?\" - \"Hmhhmmhhm.\" - mondom. rpi megmenti a helyzetet, mert elereszt egy olyan bfgst, hogy a nagyapja osz haja megrebben, s a kutya elkezd vonytani az udvaron. \"Ez derk volt, rpikm! Ltom, szereted a jfajta italt.\"

Sikerl rvennem ket, hogy tpszkodjanak fel. Elindultunk a garzs fel, s tkzben az reg magyarz: \"Aztn rpikm, ez nem valami ri aut, tudod. reg mr, viseltes, de azrt jl szolgl.\" rpi ebben a pillanatban lefejeli a fzfa alacsony gt, s elterl, mint egy bka. Az reg szre sem veszi, megynk tovbb a garzshoz. Kinylik a garzsajt, s elll a llegzetem...

Kzpen llt egy barna sznu rozsdahalmaz, ami valamikor taln egy aut lehetett, amg nem rte nehztzrsgi tmads, s nem locsoltk le valami ersen korrodl anyaggal. Arra gondoltam, hogy mg egy MEH-telepen is elhajtannak vele minket a francba, nemhogy ebbe valaha kt n be fog lni...! (Annyira senkit nem lehet leitatni.)

A dolgot tetzte, hogy az autnak kellemes hasmens szne volt. (Ezt ma gy mondank, hogy \"Hamvas, szi erdo - metl\".) Egybknt az egsz garzs gy nzett ki, mint egy lepusztult cskavastelep. Krben a polcok tele voltak zsfolva ezerves, olajos, pkhls aut- s ki tudja milyen alkatrsszel. Ekkor rt oda rpi, fejn egy pppal, amibl vidman csordoglt a vr az arcra. Egybkent tk sros volt, mert a fzfnak ksznheten beesett a virggysba, ahonnan (a \"vodka\" hatsra) csak nagy nehzsgek rn szabadult. Lthatan ez t nem zavarta, mert el volt foglalva egy akkora hengerfejtmtssel, hogy n eloszr azt hittem, egy Kispolski padllemeze. \"Nagyfater, b*szki, te tankszerelo voltl a Don-kanyarnl?\" Na, itt elkezddtt egy flrs mese nagypapa ifjkorrl.

Kzben rpival azon vitatkoztunk, ki vezessen. Ragaszkodott hozz, hogy majd . n mondtam, hogy akkor n gyalog megyek. De nem, de igen. Na, mondtam neki, hogy ha ki tud llni a garzsbl az utcra, akkor vezethet. rpi belt. Az alkohol kdn t homlyosan emlkezett, hogy ilyenkor mit is kell csinlni, s gondolom, megprblta belltani a visszapillantt. n csak azt lttam, hogy egy hatrozott mozdulattal letri a belso visszapillantt. \"Nagyfater, oszlik a verda!\", bosszankodott, majd nzett elre hunyorogva. \"Mit nzel?\" - krdeztem tle. - \"Azt, hogy kifrnk-e a garzskapun.\" (Egybknt ez valahogy gy hangzott: \"azotygifrngeagarsgabunnn\".) A kapu olyan hrom mter szles lehetett, gyhogy elkezdtem aktvan flni. A nagypapa vadul magyarzott, hogy mire vigyzzunk, rpi koncentrlt, hogy kijussunk, n meg prbltam magam bektni, de az v sehol.

Ekkor - szmomra teljesen vratlanul - padlgzzal beletolattunk a mgttnk lev polcokba. Potyogott a sok alkatrsz, n ordtottam, mert azt hittem, rnk szakadt a garzs, a nagypapa ordtott, hogy jajj, az autja, rpi ordtott, hogy se maradjon ki a bulibl. gy elordibltunk egy ideig, aztn - amikor mr az sszes kutya vlttt az utcban -, n tltem, nagypapa a lelkemre kttte, hogy vatosan vezessek, s elindultunk.

A Wartburg kicsit leamortizldott htul, de sokat nem rontott rajta a dolog, lvn, hogy eddig sem volt kimondottan szalonaut-llapotban. Na, haladtunk szp lassan, amikor rpi bejelentette: \"Hnyni fogok!\". Sajnos azt elfelejtette hozztenni, hogy most azonnal, gyhogy mire meglltam, mr ott volt az lben a matria. De jo! Meglltunk, rpi nagy nehezen levette a gatyjt (a nagy rsze arra ment), a tiszta rszvel gy-ahogy letrlgette a pljt s az lst, s a gatyt bedobta az rokba, mondvn, hogy nem brja elviselni a szagt, majd holnap rte jvnk. Akkor mr elg fradt voltam, s csak az rdekelt, hogy minl elobb hazajussunk, ezrt rhagytam.

Dcgtnk az ton, rpi egy szl plban, mert hogy az eldobott rvidgatya alatt nem volt semmi, n szenvedtem a kormnyvltval, s nem lttam semmit. Gyantani kezdtem, hogy rpi nagyapja takarkossgi megfontolsokbl zseblmpaizzkat szerelt a tomptott helyre, mert a lmpnk kb. hsz centire vilgtott el. Egyszer csak azt vettem szre, hogy egy stet alak mellett hzunk el, akinek vilgtott az egyik keze. Kt vlaszts volt: vagy E.T. mgsem rt haza, s itt telefonl a nagy magyar jszakban, vagy a kzti ellenorzs. Fltem, hogy az utbbi. Sikerlt a rendor utn kb. harminc mterrel megllni. Gondolkoztam, hogy visszatolassak-e, de mivel akkor vezettem kormnyvlts autt eloszr, ez nem tnt egyszernek. Persze prblkoztam szorgalmasan, gyhogy az odarkez szervet hangos vltrecsegtetssel fogadtam.

Fiatal rendr volt, prblt laza lenni: \"Nem brunk a lerkkel? Szguldozunk, mi? Na, lssuk a paprokat.\" A helyzet az volt, hogy nekem akkor mg nem volt jogsim. Az autn ugye, nem volt mszaki, s mint kiderlt, a forgalmit sikerlt otthagyni rpi nagyapjnl. Probltam a helyzetet finoman, adagolva vzolni, hogy a forgalmi mg van, csak otthon hagytuk, s persze az n jogsimat is, de rpi itt van, csak ivott egy kicsit, s mivel trvnytisztel fiatalemberek vagyunk, ezrt nem akart voln mg lni.

Pechemre rpi egy kicsit pontatlanul mrte fel a helyzetet, s megszlalt: \"F*szom m', mr' ltottak meg ezek minket?\". A rendor rvilgtott rpira, s visszahklt. Mondjuk nem csodalom, mert rpi gy nzett ki, mint aki egy klnsen perverz szado-mazo orgirl jn, ahol jl megvertk, lehnytk, s elvettk a ruhjt. De a rendr visszahajolt, s elkezdte behatan vizsglni rpit. Egyszer csak felll, s odakiabl a rendorauthoz: \"Gyere csak, Pista, megvan a vonatos gyerek!\". Puff, kszen vagyunk. Ezek most keresztllnek minket, s elkaparnak az tszli rokban. Ekkora pechnk nem lehet!

Odart Pista. (Akkora lelg harcsabajusza volt, hogy mg ebben a helyzetben is majdnem elrhgtem magam.) Benz, megltja rpit: \"Ht ez az rpi, az X. Y. unokja.\" Hopp, itt tnylls van. A rendr ismeri a nagypapt. Lehet, hogy mgis megsszuk? Elmesltettk velem, hogy mi trtnt, rhgtek rpin, de mg nem engedtek el. A fiatalabb mindenkppen bosszt akart llni az llomson elszenvedett srelmekrt. Egy ideig elvitatkoztak a rendrk, hogy mi legyen, aztn a fiatal visszament a kocsihoz, s elkezdett vadul rdizni, aztn visszajtt: \"Na, mehettek. Tged meg, csi, meg ne lssalak mg egyszer jogsi nlkl vezetni, rtve vagyok?\" Volt kztnk kb. egy v korklnbsg, de valami azt sgta, hogy ezt ne tegyem szva. Rendrk elviharzottak, s mi is elindultunk. Nem akartam elhinni, hogy ennyivel megsztuk.

Ht, nem sztuk. Mentnk kb. kt kilomtert, amikor megint kk villog tnt fel mgttnk. Azt hittem, ugyanazok a rendrk, de nem. Ezek hrman voltak, s mindhrman odajttek. \"Kiszllni a kocsibl!\" (Na, ezek sem udvariaskodnak flslegesen). rpi elkezdett nyekeregni, hogy nincs rajta gatya, de nem hatotta meg ket. Kiszlltunk. \"Kezeket a kocsira, szles terpesz.\" Mit volt tenni, megcsinltuk. Ekkor elment mellettnk egy turistabusz. Mivel a rendrautnak gett a lmpja, s rnk vilgtott, elg jl ltszdtunk. El tudom kpzelni, mit gondoltak a buszon levok, amikor lttk rpit vilagt fehr seggel egy rendrautra hajolni. Egy darabig elrhgtek rajtunk a rendrk, aztan elengedtek.

Ekkor rtettem meg, hogy a fiatal rendr szlt a tbbieknek, s valsznleg Balaton sszes rendre rnk vadszik, hogy rpin rhgjenek. Ngyszer lltottak meg. Egy rendr le is fnykpezte, mondvn lesz min rhgnie reg napjaiban. Nagy nehezen hazartnk, s n megfogadtam (sokadszor), hogy rpit kerlni fogom a jvben, de persze nem tartottam be.

Vissza a Retardolgia menpontra