ikon
ALTERNAT.HU 1.3    Firefoxra hangolva
"A boksz az, amikor sok fehr ember nzi, hogy kt fekete sszeveri egymst. /Muhammad Ali/"
Vissza a Retardolgia menpontra

rpi kalandjai 2

Nyr volt, fiatalok voltunk, s ilyenkor sok marhasgot csinl az ember. rpi persze tbbet, mint a normlisabbja. Ez rgebben trtnt, mg nem volt meg az Opel Senator, csak egy szakadt Ladra futotta. Abbl is csak olyanra, ami annyira rozsds volt, hogy nem lehetett tudni, mikor hullik ki az ember all. Mindig azt vrtam, hogy egyszer kiszakad az alja, s rpi gy fogja hajtani, mint Flintstone a jrgnyt. Mszaki persze vek ta nem volt rajta, gy csak a szerencsn mlt, hogy mikor bukik le.

Persze, ez sem lehetett olyan, mint az tlag, ezrt volt itt is optikai tuning ezerrel. Ekkoriban rpi mg nem rendelkezett jelents tkvel (vagyona gyakorlatilag a sztes-flben lv Ladbl, kt farmerbl s nhny plbl llt), ezrt nagyrszt lelemnnyel kellett ptolni a hinyz anyagiakat. Ht, lelemnyben nem volt hiny.

Felkerltek ugye az alap dolgok: rkafarok, mszr kormnyborts, aprpnztart, hallfejes valtgomb, rs visszapillant (sajnos csak egy trtthz tudott hozzjutni, de lnyeg, hogy ra volt benne), \"multifunkcis mszer\", ami egy hmr, irnyt s ra mahagni-utnzat keretbe foglalt kombincija volt, s itt ki is merltek nagyjbl az anyagi lehetosgei. Ekkor jttek a segtksz haverok, akik els hallsra kicsit furcsllottk rpi krseit, de aztn a hecc kedvrt megcsinltk, amit krt.

Els lps volt a mszerfal. Ltta egy jsgban, hogy egy sportkocsinak polrozott alumnium borts volt a mszerei krl, s ht persze, hogy neki is kellett. Miutn kiengedtk az gyeletrl, ahova a sorjs alumniumlemez ltal sztvgott tenyervel ment ktzsre, j tlettel llt el: aluflia lesz a megolds. Finoman megemltettem neki, hogy az nem tl strapabr, meg gyrdik is, de nem hallgatott rm. Egyik haverja szleinek volt egy pisz-szer boltjuk, s onnan szereztek vagy harminc tubus Technokol Rapidot, s kiadta az utastst a haverjainak, hogy mindenki csenje el otthonrol az aluflit. Mikor elg sok sszegylt, megkezddtt a ragaszts. n csak a vgre rtem oda, ht, mit mondjak, nem volt egy semmi ltvny.

Elszr is totl meghlyltek a ragaszt gztl, mert zrt garzsban csinltk. Mikor odartem, sejtettem, hogy gz lesz, mert mterekrl olyan szaga volt a garzsnak, mint egy festkgyrnak. rpi csak ennyit tudott hozzfzni az esemnyekhez: \"hehehe\". Meg nha azt is, hogy \"atom lett, hehe\". ltek a haverjaival a garzs betonjn, mint marhatk a mezn, nztek maguk el, s vigyorogtak.

Megnztem az autt. Ez sem volt semmi. Lthatlag jobbrl kezdtk a mutatvnyt, mert ott mg ollval voltak vgva a darabok, de gondolom, kzben hatott a ragaszt, s mire a kilomterrig jutottak, mr annyira zizik voltak, hogy azt is beragasztottk. Be volt ragasztva a kormny, a sebessgvlt, a szellozok, a bal oldali ablak fel, a bal ajtkrpit, egy kicsit mindkt ls, s gy ltalban cspgtt minden a ragaszttl. Az elejn mg odafigyeltek r, s probltk kisimtani a flit, de a vgn persze ilyen aprsgokkal nem trodtek, s ettl az aut gy nzett ki, mintha Bdogember vezette volna, aki egy szrnyu balesetben szttrancsrozdott.

Kivonszoltam ket a levegre, s akkor vettem szre, hogy a napstsben csillog fejk s a ruhjuk, mint Szcs Judit fnykorban, diszkkirnynknt. Csak rjuk nem veggyngy volt varrva, hanem sikeresen magukra ragasztottk a levgott, lehullott alufliadarabokat. Nztek rm kitgult pupillval, teljesen megzavarodva a fnytl, s szemkprztatan csillogtak. Olyanok voltak, mint kt szerencstlenl jrt uf, akik nem tudjk, hol landoltak.

Msnap kapartunk. Harmadnap is. A negyedik napon belttuk, hogy a Technokol az ersebb. rpi kicsit elkeseredett, mert a mszerfal enyhn szlva furn nzett ki, az itt-ott feltpett aluflival, ezrt gyorsan jabb csinosts utn kellett nzni.

Jtt a szrny. Egy igazi szrny, ugye elg komoly pnzekbe kerlt volna, ezrt maradt a szgvas, kt rdra hegesztve, amikre menet volt vgva. Frtunk kt lyukat a csomagtartn, tdugtuk a rudakat, csavar fent, lent, s kszen volt a \"szrny\". rpinak baromira tetszett, s megsrtdtt, amikor a \"Na, milyen?\" krdsre n azt mondtam, hogy \"Legalbb van egy alkatrsz, ami nem rohad\". Egy volt a problma: le kellett festeni. Neolux nem j, mert nem tarts. Mivel fessk?

rpi azt mondta, hogy olvasta valahol, hogy az aprbb hibkat krmlakkal szoktk javtani, mert az hasonl az autfestkhez. Prbltam felhvni a figyelmt arra az aprsgra, hogy ez nem aprbb hiba, hanem egy bazi nagy vasdarab, aminek befestshez j sok krmlakk kell, de nem rdekelte (\"Majd felhigtjuk!\"), irny a \"butik\".

Akkoriban mg nem nagyon vettek a pasik (mi mg inkbb fik) krmlakkot nknek, gyhogy furcsn nztek, amikor eladtuk, hogy piros krmlakkot szeretnnk. Mondtam rpinak, hogy n azt hallottam, hogy a krmlakk mskppen nz ki felkenve, mint az vegben, ezrt ki kne prblni, mieltt megvesszk. Ezt nem kellett volna mondanom. Amikor az eladn nem nzett oda, rpi suttyomban kinyitotta az sszes piros s bord krmlakkot, s minden krmre festett egy-egy pttyt. Kijttnk az zletbl, s megprbltuk kitallni, melyik szn illik az authoz. Elgg belefeledkeztnk a dologba, mert arra eszmltnk, hogy egsz szp nzseregnk lett.

Akkor jttem r, hogy llok egy ni butik eltt, nzem ahogy a haverom a kifestett krmeit prblgatja, hogy melyik megy a kocsijhoz, s kzben arrl vitatkozunk, hogy melyik a szebb szn. rpi gyesen feltallta magt: \"Csak a szrnyamra kell.\" Na, ettl kitrt a rhgs. Megvrtuk, amg eloszlik a tmeg, visszamentnk, s megvettnk 1, azaz egy darab lakkot. Sikerlt kunyerlnunk egy lnytl krmlakklemost, s felhigtottuk a lakkot. Szp rzsaszn lett. Remltem, hogy nem festnk vele, de festettnk.

A \"szrny\"-at ettl kezdve egy foltos, rzsaszn szgvas kpezte ( la Barbie mobil). Ja, a lnyeg, amirt az egsz cc volt: rpi a fagyis lnyt akarta elkprztatni a csodajrgnnyal. A lnynak ugyan egy msik pasi tetszett az I-es Golfjval, de rpi gy gondolta, hogy egy full-extrs Lada mgiscsak imponlbb egy fapados Golfnl.

Egy dolog volt htra, a kipufog. rpi szerzett egy vascsvet, ami szerinte kitn kipufog lett volna. n, mikor megfogtam a csvet, s reztem, milyen baromi nehz, gondoltam, hogy baj lesz, de nem szltam, mert tudtam, gyis hiba. Elmentnk valami lakatos haverjhoz, aki kirhgtt minket, s elkldtt a fenbe. rpi bedhdtt, s \"Na, akkor majd n!\" felkiltssal elszedte a forrasztjt, hogy majd azzal. Rhagytam. Egy fl kil nnal rforrasztotta a csvet, s elindultunk becserkszni a lenyzt.

Az els tven mter utn lejtt a cs, s elkezdett zrgni. A msodik tven mter utn az srgi kipufog megadta magt, s leszakadt mindenestl. Sebaj, gy gyis jobb hangja van, kipufog be a hts lsre, gyernk tovbb. A fagyiz eltt pr szz mterrel meglltunk, s rpi elllt a haditervvel. n elremegyek gyalog, kihvom a lnyt a fagyisbdbl, s szval tartom, amg rpi meg nem rkezik.

gy tervezte, hogy odafarol majd a lny el az autval, s elviszi egy krre (\"Hogy lssa, mi az let.\"). Krdeztem tle, hogy ezt a farols-dolgot prblta-e mr. Mondta, hogy nem, de nem lehet nagy dolog. n biztos, ami biztos alapon kinztem magamnak egy villanyoszlopot fedezknek, s elindultam.

Odartem. \"Szia, gyere ki egy kicsit, lgyszi.\" - \"Most nem lehet, sokan vannak.\" (Hopp, erre nem szmtottunk.) \"De valami nagyon fontosat akarok mondani.\" - \"Mondd el itt, nem mehetek ki.\" (Kzben hallottam, hogy rpi kzeleg. Ezt egybknt mindenki hallotta, mert kipufog nem lvn, az autnak olyan hangja volt, mint egy Zetor traktornak, amikor elakad a szntsban.) \"De gyere ki, mert...\" Itt tartottam, amikor baromi nagy fkcsikorgs, egy reccsens s csrmpls, majd csend. rpi megjtt.

Fltem htranzni, mert azt hittem, letarolta a fl utct, de nem. Csak ppen az aut flig az rokban volt. rpi prblt gy tenni, mint aki direkt gy akarta az egsz mutatvnyt, de nem volt tl meggyz. Mr csak azrt sem, mert az egyik kerk elg furn llt. Mondhatni, kitrt. rpi gyorsan kiugrott az autbl, s jtt a fagyisbdhoz. Nem vette szre a kereket, mert a msik oldalon volt. rezte, hogy furn ll az aut, de gondolta, majd csak kijn az rokbl (ezt kesbb meslte).

Elkezdtek beszlgetni, s csodk csodja, a lny levette a ktnyt, s elindultak az authoz. rpi megltta a kereket. Spadtan belt. lt... Mg mindig lt... \"Na, megynk?\" - krdezte a lny. \"Ja, csak elbb nzd meg, milyen frank a mszerfal. Klassz, nem?\" (Itt kezdtem el rhgni.) Lny sztnz a foszladoz aluflian: \", aha, klassz. Nem megynk?\" - \"h, mg nem, majd ksbb. De hallgasd milyen hangja van.\" Beindtja (harmadszorra sikerl), gzpedl pumplsa. Lny: \"Jzusom, megsketlk. Inkbb menjnk, mert mindjrt vissza kell mennem.\" - \"Menjnk inkbb ksbb, most csak dumljunk.\" - prblta rpi elkerlni az elkerlhetetlennek latszt. \"De hlye vagy, ezrt hvattl ki, hogy most nem is viszel egy krt?!\" rpi ettl bepccent, s szerencstlen lnyra zdtotta az elmlt napok sszes kudarct (persze ordtva): \"Nem megyunk, b*zmeg, mert kitrt az a kib*szott kerk, s klnben is, elegem van, hogy mg mindig tiszta lakk a krmm, meg a tkm is ragaszts lett, ez a rohadt aluflia meg nem jn le...\"

Idig hallottam, mert itt mr srtam a rhgstl. Innentl mr nem olyan rdekes a trtnet. Jtt egy rendraut, igazoltats, kiderlt, hogy nincs mszaki, szlk felhvsa, bntets kiltsba helyezse, amit valami ismers egy veg pirt elsimtott, a szlk szrnylkdtek, kesbb rhgtek.

Az rdekes a dologban, hogy vekkel ksbb rpi, nem mint lete mlypontjt emlegette, ahogy lt flig egy rokba borulva lmai njvel, hanem ezt mondta: \"Tudjtok, ha akkor t centivel eltekerem a kormnyt, meg lett volna a buxa.\" Ht, igen, sok mlik nha t centin. Gondoljatok erre, mikzben (nha) vadul tekergetitek ide-oda a kormnyt.

Vissza a Retardolgia menpontra