ikon
ALTERNAT.HU 1.3    Firefoxra hangolva
"A dli lejtkn viszont megterem a szl s a gymlcs is."
Vissza a Retardolgia menpontra

rpi kalandjai 1

Egy ismersmnek (rpi) volt egy autja. Szp volt, j volt (Opel Senator 3.0), neki mgsem volt elg j. Egy szp napon elhatrozta, hogy dgsteni kell. Elkezddtt a tuning.

Elszr jttek a szoksos dolgok: szlesebb felni, tk fekete flia, brutl erst, stb. Igen m, de ilyenje sok embernek van, gy nem lehet kitnni a tmegbl. Na, akkor jtt az tlet: ha Michael Knightnak van, akkor neki is kell, s ezzel elkezddtt KIT-hadmvelet.

gy kezdte, hogy a mszerfal sszes szabad helyre kapcsolkat s ledeket barkcsolt. Ezek nagy rsznek semmi funkcija nem volt, csak (szerinte) jl nzett ki. Msok szerint inkbb hasonltott Pirx kapitny valamelyik jrgnyra, de neki tetszett. A legjobb az volt benne, hogy volt nyolc kapcsol, ami sorba volt ktve a gyjtskapcsolval. Cselesen ezeket gy ptette be, hogy egy rszket megfordtotta, teht az autt csak egy bizonyos kapcsolllsnl lehetett indtani. Ennek a lopsgtlson kvl az volt az rtelme, hogy szerinte baromi imponl volt, ahogy kapcsolgatott induls eltt. \"T'od, ahogy a helikopteren, az amcsi filmekben. Mgis csak komolyabb gy a gp, nem?\"

Persze eltelt egy-kt nap, amg ezt az llst megtanulta. Addig gy nzett ki egy indts, hogy belt, az sszes kapcsol lefel mutatott. Elkezdte vadul kapcsolgatni, s minden kombincinl megprbalt indtani. Minden indts eltt jtt a \"Hopp, most megvan, most a j\" - szveg, de ltalban csak negyedszerre - tdszrre tallta el. n mr rg tudtam a helyes llst, de a marhja kptelen volt megjegyezni. Persze nem segtettem neki, csak egyttrzen blogattam az anyslsen. Egyszer megkrdeztem tle, mirt nem rja le. Azt mondta, azt elvesztheti, s akkor knnyen ellopjk az autt. Elkpzeltem, hogy valaki tall a parkolban egy cetlit, hogy \"fel-fel-le-fel stb.\", s felderl az arca, hogy \"Aha, megvan a Senator kdja, el a pajszert!\"... Aztn persze szpen lassan megtanulta a kdot, s egy id utn mr kezdett unalmas lenni a dolog, ezrt jabb furfangos eszkzk kellettek.

Ekkor jtt (t idzve) \"a behatolsi- s eltulajdontsi ksrletet megakadlyoz kompjteres (gy, k-val, hossz -val ejtve) rendszer\". n itt mr nem akartam belni mell, mert tudtam, hogy nem fogom megllni rhgs nlkl. De a hosszas unszolsra (\"Nzzed m' meg, hogy mit br a gpsrkny, mer' ilyet mg nem latt', csm!\") beltem.

Az jabb okossg nem volt ms, mint egy lepukkant 486-os laptop, amit rappliklt a riasztra, egy aktv hangszr az anysls lbterben, plussz valahol htul egy mgnes egy reed-relvel. A hangszr azrt kellett, mert riasztskor a laptop mindenfle okossgot mondott. rpi gy kpzelte, hogy ha el is lopjk az autt, a riaszt megszlal, s a tolvaj megijed a hangtl, ami ilyeneket mond: \"Tolvaj!\", \"Az aut 15 msodpercen bell lell!\", \"A rendszer rtesti a rendorsget.\", stb. A mgnes a reed-relvel kapcsolta a laptop ramelltst. A baj az volt, hogy gy volt megoldva, hogy csak saccra lehetett tudni, hova kell tenni a mgnest a csomagtartban, nem volt megjellve a helye.

A msik gond az volt, hogy akivel ratta a programot, az csak Windowsra tudta megrni, gyhogy innentol kezdve gy nzett ki az induls: rpi krberohant ktszer az aut krl, ellenorizve, hogy nincs behatolsi nyom, tvirnytval kinyitotta az ajtkat, nekem be kellett lnm, mert elhelyezte a csomagtartban a mgnest (\"Ne haragudj, de ezt mg neked sem mutatom meg.\"), elre jtt, belltotta a kapcsolkat, indtott, flelt, hogy bootol-e a laptop, kromkodott, htrament, igaztott a mgnesen, vissza elre, flels, laptop bootol. Iyenkor lni kellett mg egy ideig, mert a Windows mg nem indult el, s ha a program nem ll autnal indult el, megszaktotta a gyjtst. Mivel csak saccra tudtuk, mennyi ideig tart, csrgtnk pr percet. Ekkor sszegerjedt az aut hifije az aktv hagszrval, ami borzalmas hangon vistott.

Elkezdett gylni a tmeg a parkolban (n meg prbltam gy tenni, mint akinek semmi kze az egszhez). Ltszott rajtuk, hogy rendszeres nzi a mulatsgnak, mert volt, aki rutinosan egybl a mszkra ment fel, hogy lsson a tbbiek feje felett.

Ekkor jtt az, hogy elkezdett vonytani a riaszt, s a hangszr a lbamnl megszlalt olyan hangon, mint egy vzbefojtott Sokol rdi: \"Tolvaj!\", \"A motor le fog llni!\", stb. Kezdtek rhgni az emberek (n meg kisebbre hztam ssze magam). pedig uvlt: \"Gerjed, b*zmeg, sszegerjed, k*rva riaszt, k*rva laptop, k*rva programoz!\" Itt jtt mg egy flperces k*rvs felsorols, ordtva termszetesen, s a programoz meg az egsz mindensg lovakkal s felmenkkel trtn kzslsre bztatsa.

Fontolgattam a menekls lehetsgt, de mr tl sokan lltak krlttnk, s nem voltam benne biztos, hogy t tudom trni a bmszkodk gyrjt. rpi hozzfogott, hogy: gyjts lekapcsolsa, motorhztet felnyitsa, laptop lehzsa a riasztrl, riaszt kikapcsolsa kulccsal, fenyeget \"F*szt nze'?\" a tmegnek, matats a motortrben, csatlakozk pcgtetse, \"Ne nyjj' hozza, csisajt!\" a kzelebb merszked kisgyereknek, motorhztet le, bels, indts, vrakozs a bootra, szoksos vists, szerencsre most nem riaszt, indulhatunk. Persze padlgz, vist a gumi, a tmeg sztrebben, s mi \"kottonjdzs\"-t torztva, mszerfal-rezegtetve vlt hangjaira otthagyjuk a parkolban a tmeget.

Fhsnk boldogan hzza ki magt az lsben, s bszkesgtl sugrz arccal csak ennyit krdez: \"Na?\" - Elgondolkodom, mit is mondhatnk. Pldul megkrdezhetnm, hogy mi van, ha a tolvaj nem rakja helyre a mgnest, s akkor a laptop nem indul el, nem tiltja le a gyjtst, nem bgat, mint a haldokl rinocrosz, s gy ltalban, simn el lehet lopni az autt. Vagy megpendthetnm, hogy a sok szar rbol vehetett volna egy rendes riasztt is, de nem szlalok meg, mert az ember gyis hiba magyarzza egy apnak, hogy kockafej a gyereke, az akkor sem rti meg, ha megll a sr a klyk fejn...

Vissza a Retardolgia menpontra