ikon
ALTERNAT.HU 1.3    Firefoxra hangolva
"A kefr sem fenkig tejfel."
Vissza a Retardolgia menpontra

Felhnstls mvszete

Kevesen tudjk, hogy a Fldnk felsznt burkol felhrteg azon kvl, hogy mennyei pompt tud adni az esti, vagy hajnali fnyeknek, vagy a szrazsg elzsre eszst hoz, ami utn az egsz termszet jraledve fotoszintetizlhat, vagy egyszeren semmihez sem foghat jtkot z a hol el-, hol elbj napsugrral, mg stlni is lehet rajta. A felhnstls mvszete bizony nagy szakrtelmet kvn. Ebbl mr sajnos elg sok balesett szletett, mert valaki nem jl hatrolta be a felh milyensgt, teherbrkpessgt. Termszetesen ezekrl a balesetekrl, csak gy hallunk, mint "lezuhant egy ejternys...", "A szrny lgikatasztrfa kvetkeztben...". Ez persze mind hazugsg, az igazsg az, hogy a kormny is rjtt mr a felhnstls mvszetre s ezrt szigoran titkos aktaknt rzi. Ma Magyarorszgon kevesen mondhatjk el, hogy mesteri fokon zik a felhnstls mvszett. n igen...
Azrt rom most e sorokat, mert megszeretnm elzni a tovbbiakban az amatrk prblkozsaibl szrmaz balesetet, illetve vgre lerntani a leplet a kormny hazugsgairl. De mieltt belefognk kzlm mindekivel, hogy otthon ne prblja ki senki, mert akr az letbe is kerlhet, ha nem elg edzett, vagy nem elg gyakorlott felhnstls gyben.
Legelszr is ahhoz, hogy stlni tudjunk a felhn elszr fel kell r msznunk, ezt a folyamatot, felhremszs folyamatnak ismeri a szaknyelv. Mieltt belefognnk, az amgy egyik legnehezebb rszbe az egsz felhnstlsnak, azeltt fontos a bemelegts, ugyanis az esetleges felhremszs kvetkeztben bekvetkezett izomgrcs, vagy rnduls akr az felhremsz letbe is kerlhet. A bemelegts alatt gyeljnk leginkbb, a kt kar, csukl, vll, illetve a lb, vdli, boka bemelegtsre. s persze nem feledkezhetnk meg a derk krzsekrl sem, ugyanis ha flton becspdik a derekunk, az bizony elg kellemetlen.
Ezutn kvetkezik a msodik lps. Vagyis kivlasztani a felhnstlsra alkamas felht. Ugyanis nem minden felh alkalmas stlsra. Felhnstls eltt vonjunk le kvetkeztetst abbl, hogy milyen meleg van, ugyanis 35-38 fokban nagyon gyorsan prolognak a felhk s gy akr el is tnhet a talpunk all, arrl meg mr nem is beszlve, hogy ilyen melegben ltalban nincs is felh. A legidelisbb hmrsklet felhmszsra, az a 10-20 fok kztti hmrsklet. Gondolom azt nem kell kln kihangslyoznom, hogy odafent nagyon hdeg van, gy mindeki csak specilis felhnstl ruhba menjen fel. Ezek a ruhk, sajnos nincsenek piaci forgalomba, de egy titkos szakboltba megrendelhetk. Vigyzat! Sajnos manapsg a globalizci kvetkeztben ezeket a ruhkat is elkezdtk hamistani. A valdi felhnjr ruht onnan lehet felismerni, hogy mindig stt-, vagy vilgoskk szine van, ezenkvl a szakafander bal ujjnak knyk rsznl fejjellefele bele van getve bronzzal a "Skywalker" felirat "Times new roman" bettpussal. Egyb ismertet jele mg, hogy pl. az adidas, vagy a nike nem gyrt ilyet. Ha rendelkeznk specilis Skywalker ruhval, s a hmrsklet is megfelel, akkor kezdhetjk a felhkivlasztst. A felht mindig a szne s a mrete alapjn vlasztjuk ki. Minl nagyobb terjedelm a felh, annl clszerbb a felhnstls mvszetre, ugyanis ha hirtelen megnne valami oknl fogva a hmrsklet, akkor a nagy felhrl mg lesz eslye az embernek elmeneklni. Ha megtalltuk az gbolt legnagyobb kiterjeds felhjt, akkor vizsgljuk meg szn alapjn is. A nagyon f ehr felh nem j, mert az olyan puha, hogyha az ember rlp, akkor azonnal beszakad alatta. A legjobb a vilgos szrke felh, mint pldul a jges felh. A sttkk vagy feketefelhk is jk tulajdonkppen, de ezek brmikor megrzhatjk az embert ezrt ezt nem ajnlom, csak profi s extrm felhnstlknak. Nylvn mindeki tudja, hogy a viharfelhk ionizcis folyamataibl alakul ki a villm. gy ne csodlkozzunk azon se, hogyha viharfelhnstls kvetkeztben hirtelen 20 milli volt szalad vgig rajtunk. A felhnstl ruha ugyan elg jl szigetelt, de ez csak 400 voltig, gy ha valakit viharfelhn elkap a 20 millis feszltsg, akkor knnyen meglehet, hogy egy dinyi mret szndarabkaknt fog visszakerlni, az amgy stlsra sokkal alkalmasabb fldre.
Miutn megtalltuk a neknk megfelel felht, sznre illetve mretre is, akkor megkezddhet a felhremszs. A felhremszshoz elszr is szksg van egy ltrra. Ez a ltra amatr, illetve kezd felhnstlk esetben j, hogyha ktlltra, ugyanis ha a felh netalntl megy is a szlfvs kvetkeztben, akkor a sima hagyomnyos ltra bizony eldlhet. Mg a profik termszetesen brmikor knnyedn feltudnak szaladni ilyen esetben is a felhre. A ltra beszerezhet termszetesen a felhnstls szakboltjba. Nem gyzm hangslyozni, hogy ezt is hamistjk, gy csakis a vrsbl lilba tmen szn, illetve a ltra 36. fokba, srgarzbl belegravrozott "Skywalker" felirat, Arial, Geneva bettpussal elltott ltra a valdi s biztonsgos felhnstl ltra. s egy rgebbi tantvnyom krdsre vlaszolva: nem, a nokia nem gyrt ilyen ltrt, fleg nem a nokilya, mint amit Te vettl. A felhremszshoz elszr is a felh szle al kell pozicinlni, vagyis menni. A felhnstl ruha bal karjnak csuklrszbe beptett felhsebessg mr segtsgvel gyorsan rjhetnk, hogy milyen attrocitsokra szmthatunk felhnstls kzben. Az a j, ha minl kisebb a sebessge. Amikor a felhszle pont a fejnk felett van, akkor fogjuk a ltra kamps vgt a balkeznkbe a jobb keznkbe pedig a ltra balkeznkbe fogott rsze feldobsa utn, nyomjuk meg a ltra oldaln tallhat zld, "in the sky" felirat gombot. Ekkor pneumatikus folyamatnak ksznheten a ltra kilvi magt az gbe s belell a felh szlbe. Ezut rntsunk egyet, kettt a ltrn, hogy stabilan akadt-e bele. Ha errl meggyzdtnk, akkor minl nagyobb temben igyekezznk a ltrn felfel. Ez a felhnstls legnehezebb rsze. Hogyha sikeresen felrtnk a felhre, akkor gyorsan nyomjuk meg a lila "off" felirat gombot, amely kvetkeztben a ltra feltekeredik a felh szlre. Ez mr csak azrt is fontos, mert ha vletlenl a felh elszll egy plet felett, amibl ll ki mondjuk egy antenna, akkor elfordulhat, hogy a ltra beleakad ebbe az antennba. Ekkor mr csak a felh, vagy az antenna ersggn mlik a dolog. Ha az antenna az ersebb, akkor bizony a felh le fog zuhanni a mszval egytt, aki azonnal szrnyet fog halni. s radsul megl egy felht, amit mi profi felhnstlk nagyon nem szeretnk! Amennyiben a felhlenne az ersebb, akkor pedig vagy csak az antennt, vagy az egsz hztet magval fogja vinni a felh tovbbi krokat okozva.
Miutn fent vagyunk a felhn elkezdhetnkbmszkodni a termszet szpsgeiben. A ruhn a hfokszablyzt hzzuk r, ugyanis odafent a hmrsklet sokszor nulla fok alatt van. Egy fontos van a felhnstls kzben mindig nzznk a lbunk el, ugyanis elfordulhat hogy egy, kt helyen hinyoss vlik, szaknyelven szolva lyuk keletkezik a felhn, amely akr halllal is vgzdhet. Mindig nyugodt, knnyed lpteink legyenek felhnstls kzben. Ha szerencsnk van s a feh hossz let, akkor akr rkig is stlhatuk vagy akr utazhatunk egy felhn. Nagyobb kiterjeds felhn rkig egy irnyba is mehetnk anlkl, hogy vge lenne.
Fontos! Mindeki vigyen magval j sok pnzt. Ugyanis megeshet brkivel, az mint ami mr velem is megesett, hogy felhnstls kzben leltem nzni a napot, meg az eget s a felh idkzben felgyorsult s mivel n a bmszkodssal voltam elfoglalva, gy nem nztem a ruhba beptett felhsebessgmrt, arra riadtam fel, hogy Franciaorszg nyugati partjainl tartok. Ez mg a szerencssebb volt, mert a jmultkor, meg Mandzsriban rtem fldet, akkor viszont azrt, mert elaludtam a felhn. Teht azrt kell, hogy mindekinl legyen elegend pnz, mert knnyen elfordulhat, hogy az ember nem fog tallni hazafel men felht, hisz a felhirnyt a ruha jobb csuklrszre felszerelt felhpozici kalkultorral knnyen megtudhatjuk, akkor bizony replvel, vonattal esetlegesen busszal kell majd hazamennnk. Ha pedig mr meguntuk a felhnstlst, akkor egyszeren jbl benyomjuk az off gombot s a legrdlt ltra kt szlbe kapaszkodva lecsszunk, mint a tzoltk a csvn. Miutn lertnk, benyomjuk a piros "skywalk end" gombot aminek kvetkeztben a felhbe kaapszkod karmok kiengednek s a ltra sszecsomagolt llapotban a lbunk el esik.
Kellemes, s biztonsgos felhnstlst kvnok mindekinek!

Vissza a Retardolgia menpontra